Prohlášení občanského sdružení Akce Národní Obnovy
č. 6/2002 ze dne 4. 8. 2002

Výzva k odstoupení Jana Kavana ze všech funkcí


Akce Národní Obnovy (A. N. O.) je znepokojena posledním vývojem kolem ministerstva zahraničí ČR. Skutečnost, že dlouholetý šéf tohoto úřadu a pravá ruka bývalého ministra zahraničí Jana Kavana byl iniciátorem korupční sítě obepínající tento resort je děsivá, avšak ne překvapující. To, že spřízněné firmy dostávají mnohamilionové zakázky bez řádného výběrového řízení byla věc, o které si cvrlikali vrabci na střeše a je s podivem, že kromě několika zastupitelských úřadů, jako např. v Chorvatsku nebo v Alžírsku se média a policie této záležitosti dostatečně nevěnovaly.

Kauza zámku Štiřín vrhla poprvé ostré světlo na úřad, který má v popisu práce reprezentovat naši republiku v zahraničí. Objekt, který měl být ministerstvem zahraničí využíván k reprezentativním účelům, sloužil po většinu roku jako luxusní nevěstinec. Po tomto zjištění a zveřejnění by každý ministr v normální demokratické zemi podal okamžitě demisi. Jan Kavan tak neučinil.
V kauze Českého domu, kde dosud nebyl nikdo odsouzen, a kde stát přišel díky podvodným machinacím o více jak sto milionů korun si Jan Kavan zahrál opět na "mrtvého brouka". Se státnickým gestem sdělil užaslému národu, že si není vědom žádných pochybení, ale jako gesto dobré vůle obětoval svou pravou ruku generálního sekretáře ministerstva Karla Srbu.
Ten, jak se později ukázalo, pracoval pro vojenskou tajnou službu již v dobách Husákova režimu. Je více než podivné, že tento komunistický agent, který jako mnoho dalších přešel plynule do polistopadových tajných služeb a působil mimo jiné i na ministerstvu zdravotnictví, se stal na doporučení poradců bývalého premiéra Miloše Zemana pravou rukou Jana Kavana.

To, že se přes své kontakty v podsvětí pokusil zlikvidovat některé nepohodlné novináře není ve světle těchto faktů překvapující. Je jen otázkou, zda o tom věděl či nevěděl Jan Kavan. Nejde totiž jen o plánovanou vraždu novinářky MF Dnes Sabiny Slonkové, ale i o napadení novináře Martina Řezníčka, který se intensivně zabýval Kavanovou minulostí. Otázka tedy zní, kdo je Jan Kavan ? Člověk, který byl veden u StB pod krycím jménem "KATO" v současné době zastává významné funkce v mezinárodních institucích, byl spolupracovníkem první správy StB. Mnoho indicií rovněž napovídá, že byl agentem nejen komunistické tajné služby, ale že byl v rámci znalosti prostředí britské Labour party, ve kterém se pohyboval, vytěžován i ruskou tajnou službou KGB.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že podobný význam může mít i jeho post v Konventu EU, do kterého byl Kavan za ČR rovněž kooptován. Konečně je to hlas Jana Kavana, kterým je udržována tzv. "proevropská" vládní většina po červnových volbách do poslanecké sněmovny.

Akce Národní Obnovy proto požaduje, aby:
1) Jan Kavan opustil všechny tři funkce, ve kterých se nachází, tedy funkci předsedy Valného shromáždění OSN, člena Evropského konventu za ČR a poslance parlamentu ČR.
2) A. N. O. považuje za nezbytné důkladné prošetření všech kauz korupčního jednání nejen na ministerstvu zahraničí, ale i na všech ostatních ministerstvech vlády ČR. Zejména požadujeme prověření všech veřejných zakázek, které byly přiděleny bez řádného výběrového řízení.
3) Požadujeme přísné vyšetření skutečnosti, nakolik se na zastrašování nepohodlných osob z podnikatelské a mediální sféry a státní správy podílel Srba se svým "gangem" a nakolik se v tomto jednání angažovaly české a zahraniční tajné služby.
4) Požadujeme rovněž ustanovení parlamentní vyšetřovací komise, která by měla být složena nejen s představitelů parlamentní opozice, ale i se zástupců občanských sdružení a nezávislých osobností.
Akce Národní Obnovy je přesvědčena, že současná situace je natolik závažná, že s jejím vyřešením není možné již déle otálet.

V Praze 31. července 2002

Za Akci Národní Obnovy:
Ladislav Malý, František Červenka, Radek Rosenhöfer, Jindřich Koudelka, Marek Zezulka, Igor Volný, Vladimír Kebrle

Na vědomí:
President ČR Václav Havel,
Předseda Senátu ČR Petr Pithart,
Předseda Vlády ČR Vladimír Špidla,
Předseda PS PČR Lubomír Zaorálek,
Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda,
Média - ČTK, Reuters

Kontaktní adresa A. N. O. Ladislav Malý, Havlovská 28, Praha 6, 160 00