Ano bezradnost je víc než zřetelná

Bezradnost politiků EU i těch našich, je den o dne zřetelnější. Vyslanec Evroské Unie zde drží projevy, například k MDŽ, za něž by se nemusela stydět Marie Kabrhelová. Přesvědčuje nás spolu s našim prvním historikem o tom, že nejzásadnější předností EU je trvalý smír, jako kdyby v nás musel tišit naše odvěké válečnické choutky a naše přirozené touhy po větším prostoru.
Někteří naši vrcholní politici zakládají soukromé lobistické korporace za účelem objasňování neprůhledných Evropských pravidel a regulí a prosazování dalších neprůhledností ve prospěch našich platících prospěchářů, kterým se jistě zalíbí v nepřehledném davu. Bývalý, věhlasný president, jeden ze symbolů svrchovanosti a suverenity prohlásí, že suverénní již dávno nejsme. Ministr zahraničí se pere o "kuličky" s známým profesorem. Senátor Pytlík Kroupa, snaživý katalyzátor rozpadu Československé federace je místopředsedou a hlásnou troubou Evropských federalistů. Vláda platí mezinárodně stíhanému člověku, aby se tak vyhla mezinárodnímu stíhání. Při cestě metrem, mezi stanicemi Národní třída a Náměstí republiky, jsou místní obyvatelé pravidelně svědky i několika regulérních přepadení za sebou, kdy čtyři až pět lidí s bicepsy jako stehno průměrně vyvinutého atleta, obírá méně vyvinuté kultivovaného nebožáky, kteří přišli shlédnout matičku Prahu s touhou se alespoň trochu a na chviličku dotknout Faclafa Chavla. Vláda a média to však považuje pouze za standardní, demokratické kapesní krádeže - stíhání jim nehrozí.
Jo, ale když se začne mluvit o budoucnosti Evropy, to je něco. Všem politikům najednou zjihnou rysy, předvlhčí se oči a chtěli by říct něco ... no něco velkého a objevného, ale ..., ale vytratí se jim to nějak do ztracena, protože ... no co, hlavně, že jsou u toho, tu velikost a objevnost už zařídí někdo jiný, oni umí přeci docela dobře tleskat, ne?

Jan Krejčí
jan.krejci@atlas.cz