Stanovisko Konzervativní strany k otázce přesunu brněnského nádraží

Městské sdružení Konzervativní strany Brno:

- Je vděčné organizátorům petice za prosazení referenda o přesunu nádraží, protože radnice vyhrotila situaci v takové míře, kdy referendum může být jediným skutečně demokratickým řešením.

- Konstatuje, že radnice města Brna od začátku účelově prosazovala jen jedno řešení pro odsunutou polohu nádraží a nedalo rovnocenný prostor pro zpracování alternativního řešení na srovnatelné odborné úrovni.

- Lituje, že takový postup nebyl realizován již v roce 1992, kdy zastupitelstvo rozhodovalo o odsunu nádraží a o budování tzv. Jižního centra a ani stávající vedení radnice nevyžilo možnosti objektivního posouzení problematiky řešení Železničního uzlu Brno.

- Považuje radnici města Brna za zodpovědnou za současný stav, kdy nejsou srovnatelné kvalitní podklady pro nalezení řešení nejlepšího pro město Brno. Rovněž chybí důkladný rozbor prokazující schopnost finančně zajistit celý projekt (výše a podmínky úvěru, garance finanční účasti státu, průkaznost finanční spoluúčasti EU).

- Považuje za nesprávné a účelové stanovit datum konání referenda na samostatný termín, za snahu zmařit referendum z důvodů nedostatečné účasti občanů. Technický problém spojení referenda s volbami je jistě řešitelný, zvolený přístup bude ve výsledku dražší.
Městské sdružení Konzervativní strany Brno vyzývá občany k účasti v referendu, které předurčí způsob rozvoje a běžný život města Brna na dlouhou dobu dopředu.

Volte ANO
pro ponechání nádraží ve stávající poloze

Svým ANO
" Zamezíte neúměrnému zadlužení města Brna a umožníte řešit i jiné jeho naléhavé problémy
" Zamezíte dlouhodobým negativním dopadům na každodenní život občanů
" Ponecháte vazbu příměstské dopravy na historické centrum, výhodnou pro občany Brna i jeho návštěvníky
" Podpoříte obchodní a kulturní rozvoj historické části města Brna
" Umožníte v následných krocích oddělení regionální osobní, těžké nákladní železniční dopravy a tras vlaků vysokých rychlostí.

Dle ministerstva dopravy obě varianty přestavby ŽUB železniční dopravě vyhovují, zachování původní polohy nádraží však nabízí, dle mnoha odborníků, větší a širší možnosti využití celého území a tato varianta je také mnohem lacinější.

Za Městské sdružení Konzervativní strany Brno:

ing. Pavel Juránek

ing. arch. Radek Rozehnal

RNDr. Karel Drdla