O velké snaze a slabém výsledku

Poté, co v půli prosince polili odpůrci ruských akcí v Čečně vrata příslušného zastupitelského úřadu v Brně rudou barvou a krátce nato jim byla sdělena obvinění, pojalo Městské společenství Strany konzervativní smlouvy Brno (dále jen MS SKS Brno) záměr iniciovat sbírku na případný peněžitý trest (pokutu, náhradu škody,...), který jim pravděpodobně bude soudem vyměřen. Při plném vědomí toho, že §165 (Schvalování trestného činu) v odst. 2) říká: "Stejně bude potrestán (odnětím svobody až na jeden rok - pozn. aut.), kdo v úmyslu projevit s trestným činem souhlas a) pachatele nebo osobu jemu blízkou odmění nebo odškodní za trest, nebo b) na takovou odměnu nebo odškodnění sbírá."

Pro politický subjekt má však taková akce háček. Nikdo totiž bez záruk neuvěří, že finanční prostředky skončí v místě určení. Aby se MS SKS Brno vyhlo této pochopitelné nedůvěře, pokusili jsme se tento konflikt řešit dvěma způsoby.

První ideou bylo, že správu nad kontem převezme osoba z nejdůvěryhodnějších - notář. S tímto notářem se sepíše smlouva, že na konto budou moci plynout finanční prostředky a v případě předložení potvrzení, že příslušná pokuta byla zaplacena, bude tato dotyčným osobám "refundována". Zůstatek finančních prostředků závazně deponovat vybrané humanitární organizaci (např. Nadace Člověk v tísni). Totéž pak s penězi provést v případě, že peněžitý trest vyměřen nebude. Tato cesta však není možná, neboť žádná notářská kancelář nepřevezme správu nad dynamickým kontem, ale pouze nad předem jasně definovaným finančním obnosem (informace pochází nezávisle od dvou státních notářů).

Druhou možností je uzavřít takovou smlouvu přímo s bankou. Ovšem opět smůla. Jelikož MS SKS Brno nechtělo ze známých důvodů účtem vůbec disponovat, nelze jej založit - "každý účet musí mít disponenta" tvrdí přesvědčivě bankovní úředník. Přitom tzv. vinkulovaný vklad nebo akreditiv se opět týkají pouze předem definované částky (informace pocházejí nezávisle od dvou bankovních ústavů).

Podtrženo a sečteno, účet, na který by plynuly finanční prostředky a zároveň bylo smluvně - neodvolatelně dopředu dáno jejich využití (podstatná to informace pro potenciálního přispivatele), nelze v tomto státě technicky založit. A to bez ohledu na účel - od nikoho jsem se totiž nedověděl, že zmíněný účet odmítá z důvodu výše uvedeného §165.

Zájem MS SKS Brno iniciovat založení konta trvá. Je samozřejmě podmíněn zabezpečením proti případné nežádoucí manipulaci s ním. Pokud někdo z laskavých čtenářů nalezl mezeru v našich úvahách, či má-li nápad jak na to, jsme k disposici na 05/41213660. Docela by mne v této souvislosti zajímalo, podle jakých pravidel je spravován donedávna zablokovaný účet příslušný k Lidovému domu. Platby na něj plynuly, výplaty byly zablokovány a k automatické změně došlo na základě soudního rozhodnutí. Mě to docela námi chtěný výsledek připomíná.

 

Brno 12.1.2000

Jan Kubalčík

předseda Městského společenství SKS Brno