V Praze dne 10. srpna 2004


Pane předsedo vlády,

jmenováním do této vysoké funkce jste převzal mimo jiné i odpovědnost za zpravodajské služby. Jste tedy odpovědný za jejich stav, nehledě k tomu, že již ve Vaší předchozí funkci ministra vnitra jste byl spoluodpovědný za stav BIS a dalších civilních tajných služeb.

Obracíme se na Vás proto, pane předsedo vlády, s podnětem, abyste se osobně zabýval ostudným stavem, kdy je kriminalizován a pronásledován ten, kdo rozkrýval přetrvávání bývalých příslušníků StB v BIS (a přetrvávání bývalých komunistických a estébáckých kádrů ve státní správě, justici a policii), pan Vladimír Hučín. Lidé, kteří ho nyní vyšetřují a soudí, používají stejné metody kriminalizace, jako používala komunistická bezpečnost v neblahých letech totality.

Pane předsedo vlády, i Vy a především Vy si musíte uvědomovat, že to je vážné riziko pro demokratický vývoj v České republice a pro bezpečnost nás i našich spojenců. Pan Hučín odkrýval propojenost extremní levice s KSČM, vazby iráckých a íránských "diplomatů" na extremní levici a financování protiamerických akcí ještě před 11. zářím 2001. Upozorňoval na sílící postavení bývalých komunistických kádrů v mnoha důležitých pozicích našeho státu. Podle informací, které kpt. Hučín k dnešnímu dni má, došlo ke zrušení celé řady akcí, které se zabývaly rozkrýváním starých struktur a jejich napojení na arabské teroristy a na některé nepřátelské zpravodajské služby.

Na ministra spravedlnosti a místopředsedu vlády Pavla Němce jsme se obrátili s žádostí, aby prosadil přístup veřejnosti na soudní projednávání s panem Hučínem, abychom všichni měli možnost seznámit se s výše uvedenými skutečnostmi. Na Vás se obracíme, pane předsedo vlády, abyste se zasadil o očištění tajných služeb od lidí, kteří spolupracovali s komunistickými tajnými službami, ale i od lidí, kteří se s těmito lidmi spojili dnes a všemožně zabraňují, aby lidé, jako kpt. Hučín, mohli působit v tajných službách, a v tomto smyslu dal pokyny ministru vnitra a ministru obrany. Bohužel, po zkušenostech s Vaším obsazováním důležitých postů jak v minulosti tak i nyní nedůvěryhodnými lidmi s komunistickou minulostí, si neděláme mnoho nadějí, že se tak stane. Přesto se na Vás obracíme s nadějí, že se ve Vás ozve svědomí a pocit odpovědnosti k této zemi.

Vzhledem k závažnosti výše uvedených skutečností poskytneme tento dopis médiím.

Děkujeme Vám za odpověď na náš podnět.


Jan Beneš, spisovatel, 262 12 Obořiště

Milan Paumer, člen odbojové skupiny bří. Mašínů, Čihákova 682, 290 01 Poděbrady

Martin Rejman, kancléř Konzervativní strany, Římská 26, 120 00 Praha 2

Jan Šinágl, předseda Petičního výboru občanů, Nejedlých 335, 267 53 Žebrák

Martin Vadas, filmový režisér, Říčanova 34, 169 00 Praha 6

Monika Elšíková, spisovatelka a režisérka, Říčanova 34, 169 00 Praha 6

Přílohy:
- otevřený dopis Hany Catalanové řediteli ÚZSI Františku Bublanovi
- kazeta "Váhy spravedlnosti" s výpovědí Vladimíra Hučína