Doktor Hák a přelaskavá Evropa
Doktor Hák a přelaskavá Evropa

„Dr. Hook“ je přezdívka, kterou si díky svým ocelovým hákům namísto rukou u britské veřejnosti vysloužil egyptský mohamedánský klerik známý pod jménem Abu Hamza, v jehož severolondýnské mešitě se vylíhla hezká řádka teroristů. Včetně známého „obuvního bombarďáka“, který se pokusil explodovat dopravní letedlo výbušninou v podrážce. Chodíval k němu na kázání i jeden ze sebevražedných pachatelů 9. září a sebevrah, který zabil tři lidi v Tel Avivu. Podle americké rozvědky patří Hamza mezi nejaktivnější náborce „nové krve“ pro Al Kajdá.

Britským občanem se stal sňatkem s jednou Angličankou, s níž se dva roky poté rozvedl. Už přes dvacet roků žije v Británii na nezaměstnanecké podpoře, neschopence a přídavcích na děti ve výši okolo 350 liber týdně. Na útraty daňového poplatníka taky bydlel zadarmo v obecním bytě, který pak s přednostní slevou trvalého nájemníka koupil a přeprodal se ziskem 100.000 liber, za něž si koupil vlastní domek.

Před několika měsíci policie v jeho mešitě nalezla skladiště zbraní a kradených či padělaných pasů a občanských průkazů členských států EU. Když pak správní rada mešity Abu Hamzovi zakázala do budovy vstup, začal kázat před mešitou na ulici. K jeho kázáním patří výzvy k mladým britským muslimům, aby místo soužití s degenerovanou nemravnou demokracií pracovali na nastolení Alláhova právního řádu zvaného „šarijá“. Jinými slovy, aby z Británie udělali stát podobný Íránu.

To ale podle britských zákonů není trestný čin a jiný trestný čin spáchaný v Británii se mu nedá dokázat. Vyžádaly si ho sice Spojené státy, které ho chtějí soudit za spolupráci na přípravě 9. září. Vydat jim ho však Británie nemůže, protože podle evropského zákona o lidských právech nelze nikoho vydat do země, kde platí trest smrti.

Britská vláda si myslela, že se Hamzy šikovně zbaví vydáním nového zákona, kterým se naturalizovanému britskému občanovi s dvojím občanstvím může britské občanství odebrat, jestliže jedná proti zájmům Británie. Jenže britští právníci jsou vykutálenější než britští ministři, a tak ihned rozjeli Hamzovu obhajobu. Zaprvé, egyptské občanství už prý nemá, takže mu nelze britské odebrat a udělat z něho bezdomovce. Zadruhé, i kdyby to šlo, samotný výnos o zbavení občanství by byl v rozporu se zákony EU o lidských právech, na základě nichž se Hamza bude odvolávat přes všechny stupně britského soudnictví až po Evropský soud lidských práv. Zatřetí, i kdyby to Hamza nakonec i prohrál, soudní proces bude trvat pět až sedm let a britského daňového poplatníka to bude stát přes 2 miliony liber jen na právních výdajích.

A vy se možná ptáte, proč by vás to mělo zajímat. Z jednoho malého nenápadného důvodu. Český prezident a premiér za vás podepsali dlouhatánskou smlouvu o vstupu do EU, která obsahuje mimo jiné i Schengenskou přílohu ukládající povinnost zrušit veškeré kontroly hranic s členskými státy EU. V těch žije dnes okolo 15 milionů občanů a azylantů poslouchajících kázání stovek kleriků jako Hamza. Každý rok jich přichází půl milionu nových. Do nových členských zemí jako Česko přetečou, jen co tam začnou platit imigrační zákony EU spojené se zákony o lidských právech. A ty jim znemožňují zbavovat se podvodných azylantů jinak, než zdlouhavými a nákladnými soudními procesy, které z velké většiny nakonec stát tak jako tak prohrává. Po celou tu dobu musí azylantům hradit bydlení, šacení, stravu, zdravotní péči, vzdělání, péči o děti a právníky.

Máte-li obavy, jak to budete zvládat, zbývá vám už jen pár dní na rozmyšlenou.


Benjamin Kuras
Spisovatel Benjamin Kuras je členem britské i české Konzervativní strany.