"Nedělejme politikům voly!"

Nadpis tohoto textu znají všichni, kteří slyšeli novoroční zdravici Miloše Formana a dnes jistě i mnozí další. Nebudu na příštích řádcích tvrdit, že politikům občané voly dělat mají. Chtěl bych jen vyzvat k umírněnosti a varovat před přehnaným výkladem této výzvy a před jejím zneužitím, které by přišlo naši společnost velmi draho.

Semena podobných výzev dopadají na dobře nakypřenou půdu naší politikou znechucené občanské veřejnosti. Kdo ji kypřil a kypří? Politické strany - samozřejmě. Je to přesné? Tvrdím, že ne, a pokusím se tento svůj názor obhájit.

Za vším stojí, jako již mnohokrát, orwellovské pokřivení významů slov. Pod pojmem "politická strana” si většina z nás představí ta uskupení, která jsou zastoupena v Parlamentu ČR, k nimž cítí více méně oprávněný odpor. Důsledkem pak je přesvědčení, že politika je špína a politické strany k ničemu - dejme raději důvěru nezávislým odborníkům (čili něco jako úřednická vláda - obecně nic proti tomu, ale je to vždy řešení pro výjimečné situace). Samotný fakt, že občané této země takto smýšlí, je snad největším zločinem polistopadové politické elity.

Ve skutečnosti však tyto dnes parlamentní subjekty nejsou politickými stranami. Jsou to zájmová uskupení, pro která by se spíše hodilo označení "smečky". V souladu s tímto názvoslovím souhlasím s názorem, že smečky je třeba z veřejného života vymýtit.

Politická strana v pravém slova smyslu je společenstvím občanů blízkých filosofických názorů, kteří se chtějí aktivněji než jiní podílet na správě věcí veřejných (takové občany každá země potřebuje, o tom snad není sporu). Politika je pak nepřetržitou diskusí o dobré správě těchto věcí. Takto pojmenováno nemůže jít o svinstvo. To, že naše praxe vypadá jinak, jen dokladuje oprávněnost termínu "smečka".

Platón kdysi přednesl představu ideálu, kdy moudří vládnou, stateční hájí a dělní pracují. Zapomněl však lidstvu sdělit, jak se ti kteří poznají. Celá diskuse se vede o způsobu výběru (v tomto případě zejména těch moudrých). Tvrdím, že nejlepším známým způsobem výběru jsou svobodné volby (bez diskriminačních 5% bariér a finančních kaucí). A dokonce si troufám tvrdit, že nejlepší převodní pákou mezi jednotlivým občanem a nominací do těchto voleb je politická strana (nikoli smečka). Oproti všem ostatním institucím má minimálně tu výhodu, že je jasně kontrolovatelná - lze do ní vstoupit (což se o různých elitních klubech říct nedá), vystoupit z ní, v krajním případě zakázat činnost.

Nedovolil bych si opravovat pana Formana - jistě věděl co říká. Dovolím si však inspirovat se: Nedělejme nikomu voly!

Brno 11.1.2001

Jan Kubalčík

místopředseda Strany konzervativní smlouvy