KŘESŤANSKÁ PERSPEKTIVA

A SVOBODNÁ SPOLEČNOST

18. - 20. dubna 2002, Brno

Chybí vám jasná řeč v současné spleti ismů, cítíte prázdnotu dohasínajících ideologií moderního věku a chcete se v této situaci začít odpovědně a rozumně orientovat? Občanský institut nenabízí hotové odpovědi, přesto se v jeho programech setkáte s názory, přesahujícími svou cíleností rádoby neutrální jazyk moderních liberálů.

Příležitostí pro Vás je seminář Křesťanská perspektiva a svobodná společnost, který připravuje Občanský institut ve spolupráci s Městským sdružením Konzervativní strany Brno.

Jednotlivá témata jsou prezentována českými konzervativními mysliteli (Fuchs, Joch, Semín, Freiová). O jakých tématech bude řeč? O svobodě a řádu, o demokracii a relativismu, o přirozeném právu a pozitivismu, o krizi moderního asistenčního státu, o subsidiaritě a přirozených strukturách občanské společnosti, o liberalismu, socialismu a konzervatismu - zkrátka o stavu světa na počátku 3. tisíciletí.

Podmínkou Vaší účasti na tomto semináři je zaslání přihlášky. Jako součást této přihlášky si dovolujeme očekávat Váš krátký životopis. Přednost mají zájemci, přihlásivší se na seminář v celém rozsahu, tedy ne jen na jednotlivé přednášky. O Vašem přijetí Vás včas písemně vyrozumíme a zašleme aktuální informace.

Potřebujete-li ubytovat, upozorněte na to prosím ve své přihlášce. Ubytování i strava jsou hrazeny Občanským institutem.

Přihlášky prosím zasílejte na adresu:

Zdeněk Procházka, Obilní trh 6, 602 00 Brno,

e-mail: skos@skos.cz

Bližší údaje Vám rádi poskytneme na tel. číslech 05 / 42217391-2 kl. 124, 0602 501 853, resp. prostřednictvím e-mailu na výše uvedené adrese, případně na adrese Občanského institutu (viz níže). Uzávěrka přihlášek je 8. dubna 2002, kapacita je omezena.

Místo konání: Grohova 18, Brno, v prostorách Kongregace Milosrdných sester III. ř. sv. Františka (změna vyhrazena - závisí na počtu zájemců)

 

Předpokládaný program:

ČT 18.4.: úvodní setkání v 17.00 hodin

večeře

PÁ 19.4.: Roman Joch: Politické důsledky prvotního hříchu

Michal Semín: Principy křesťanské sociální etiky

oběd

Jiří Fuchs: Pasti postmoderního myšlení

Michaela Freiová: Augustinova Práce "O obci Boží"

večeře

SO 20.4.: Roman Joch: Různé tváře liberalismu a konzervatismu

Jiří Fuchs: Přirozený mravní zákon

oběd

Michal Semín: Universalismus versus globalizace

Občanský institut je nestátní, nestranickou, neziskovou vzdělávací institucí konzervativní orientace, jejímž cílem je podpora a rozvíjení idejí a hodnot, nezbytných pro řádné fungování každé skutečně svobodné společnosti.

OI, Vyšehradská 49, 12800 Praha 2, tel/fax: 02 / 2492 3563, e-mail: obcinst@mbox.vol.cz, www.obcinst.cz

Konzervativní strana (Městské sdružení Brno), čerpá z neokonzervatismu, hlásí se k tzv. Nové pravici a opírá se o tradiční hodnoty euroatlantické civilizace

tel.: 0602 501 853, e-mail: skos@skos.cz, www.skos.cz