KPSS v Ostravě

 

Ve dnech 18. - 20. října se v Ostravě uskutečnil seminář "Křesťanská perspektiva a svobodná společnost".

O organizační stránku akce se postaral ostravský Konzervativní klub, program semináře včetně řečníků zajišťoval pražský Občanský institut.

Seminář KPSS, pravidelně již po léta pořádaný Občanským institutem dvakrát za rok, povětšinou v Praze, bývá nevšední příležitostí k seznámení se se základními idejemi svobodné společnosti. Nejinak tomu bylo i v Ostravě: během dvou dnů, nabitých přednáškami a debatami, nám kolegové z OI, Michal Semín, Roman Joch, Jiří Fuchs a Michaela Freiová, umožnili nahlédnou do světa konzervativního myšlení. Řeč byla o filosofickém a etickém vymezení svobody, přirozeném zákoně, o kritice hodnotového relativismu a právního positivismu, konzervatismu a liberalismu, o kompetencích státu, o křesťanských kořenech občanské společnosti, o globalizaci a universalismu.

Zatímco tedy program (i jeho tvůrci a přednášející) navazoval na dobrou tradici pražských seminářů, v něčem se tato akce, jež byla první akcí Občanského institutu na moravské půdě, od pražských lišila: seminářů v Praze se účastní především studenti, zejména společenských věd, v Ostravě však převažovali ti, kteří na výše uvedené otázky hledají odpovědi již ve svých profesích, rodinách, církvích či rozmanitých občanských aktivitách, a to včetně několika komunálních zastupitelů.

Máme naději, že celý program, ač intelektuálně náročný, přinesl účastníkům, kterých se na přednáškách vystřídalo téměř 30, žádoucí inspiraci pro jejich občanské a lidské počínání.

Právě k tomu ostatně chce svou troškou přispívat i Konzervativní klub v Ostravě. Děkujeme a těšíme se na příští setkání!