Václav Havel

Prezident České Republiky

Pražský Hrad

Libuše Benešová

Předsedkyně Senátu Parlamentu České Republiky

Václav Klaus

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

 

Vážený pane prezidente,

Vážená paní předsedkyně,

Vážený pane předsedo,

 

obracíme se na Vás v záležitosti Ctirada a Josefa Mašínových. Jsme skupina bývalých spolužáků Ctirada, Josefa a Zbyňka Janaty, s kterými jsme strávili několik krátkých let v Koleji Jiřího z Poděbrad. Poznali jsme je jako výborné a spolehlivé kamarády a vlastence.

Bratři Mašínové, Zbyněk Janata a několik dalších velice brzy rozeznali hrůznou tvář nastupujícího režimu a, jak to měli v rodinné tradici, začali proti tomuto systému s nasazením svých životů aktivně bojovat.

Dle našeho názoru není pro demokratickou republiku důstojné, aby byli lidé jako bratři Mašínové považováni za provinilce, kterým bylo odpuštěno. Dokázali aktivně odporovat zlu v době, kdy začal vládnout komunistický teror. Zbyněk Janata byl dokonce ve svých osmnácti letech popraven.

Jsme si plně vědomi faktu, že názory na činnost jejich skupiny se různí. Nicméně jsme přesvědčeni, že jméno bratří Mašínů by mělo být pozvednuto do vědomí národa ještě v době, kdy je naše generace aktivní.

Proto se domníváme, že by krátká proklamace Poslanecké sněmovny a Senátu, případně navržená panem Prezidentem, který byl také jejich spolužákem, byla důstojným napravením této situace.

V Poděbradech dne 25. června 2000

Alois J. Strnad

MUDr. Jan Klíma

MUDr. Milan Jirásek