PETICE

Václav Havel

President České republiky

Pražský Hrad

Libuše Benešová

Předsedkyně Senátu Parlamentu České republiky

Václav Klaus

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Vážený pane presidente,

Vážená paní předsedkyně,

Vážený pane předsedo,

obracíme se na Vás v záležitosti Ctirada a Josefa Mašínových, Milana Paumera a dalších členů jejich odbojové skupiny působící v Československu na počátku padesátých let proti komunistické zvůli. Přesněji řečeno je to vlastně záležitost nás, kteří dnes žijeme v České republice.

Připojujeme se tímto k petici bývalých spolužáků bratří Mašínů z gymnasia v Poděbradech ze dne 25. června 2000, kterou podepsali mj. i filmoví režiséři Miloš Forman a Ivan Passer. Ač nejsme a nemohli jsme být spolužáky bratří Mašínů, rovněž jsme je shledali jako výborné a spolehlivé vlastence. Byli to oni, kteří velice brzy rozeznali hrůznou tvář nastupujícího režimu. Jak to měli v rodinné tradici, začali proti tomuto systému s nasazením vlastních životů aktivně bojovat.

Dle našeho názoru není pro demokratickou republiku důstojné, aby byli lidé jako bratři Mašínové považováni za provinilce, kterým "bylo odpuštěno" nebo dokonce jen "promlčeno - odloženo". Dokázali aktivně odporovat zlu v době, kdy začal vládnout komunistický teror. Tři z nich - Zbyněk Janata, Václav Švéda a Ctibor Novák - byli popraveni, dalším byly uděleny tresty vězení na dobu více než dvě stě let, matce Zdeně Mašínové se komunistický režim pomstil za syny - ženu generála Mašína popraveného nacisty nechal zemřít ve vězení...

Jsme si plně vědomi faktu, že názory na činnost jejich skupiny se různí. Nicméně jsme přesvědčeni, že jména členů skupiny bratří Mašínů by měla být pozvednuta do vědomí národa, abychom se za naši desetiletou demokracii nemuseli před svými dětmi stydět.

Domníváme se, že krátká proklamace Poslanecké sněmovny a Senátu navržená panem presidentem by byla prvním důstojným krokem k napravení této situace.

V Praze a Kolíně, dne 7. srpna 2000

 

Podpisové archy shromažďují první signatáři petice.

Jméno a příjmení (hůlkovým písmem) Adresa Podpis

1. Martin Vadas, pedagog FAMU Říčanova 34/857, 169 00 Praha 6

2. Pavel Pobříslo, ekonom akciové společnosti Kutnohorská 21, 280 00 Kolín 4

3. Kristina Vlachová, nezávislá režisérka Přemyslovská 14, 130 00 Praha 3

4. Monika Vadasová - Elšíková, spisovatelka, Krocínova 5, 110 00 Praha 1

režisérka a vydavatelka

5. Jiří Karban, novinář Krovova 721, 119 14 Praha 9

6. Jiří Buřič, soukromý podnikatel V zídkách 24, 280 00 Kolín 2

7. Anna Pobříslová, důchodkyně Kutnohorská 21, 280 00 Kolín 4

1.

2.

3.

4.