Ad „Snad každému…”

Vy chcete vyměnit celý motor? Který? Ten starý, který nám sloužil před osmdesáti lety? Ten už se nevyrábí. A co je s ním? Že se v něm vrtali různí opraváři, kterých jsme se ani neprosili? Proč nevyměníte součástky? Je pravda, že jsou jich tisíce ale vždyť vy Češi jste koumáci a dovedete si poradit. Ovšem, když chcete.

Vyměnit vadné součástky je cesta méně pohodlná ale je jich všude dost, doma i z dovozu. Já vím, on ten vedoucí dílny, kterému jste generální opravu svěřili, prohlásil hned na začátku, že se staré součástky do šrotu nebudou vyhazovat, a že jsme všichni vinni, že jsme si je tam dali. To byla první chyba. Pak ten hlavní mechanik trval na tom, aby se nic nevyměňovalo, on že byl ve světě na zkušené, že dodá nějaký balíček a aby se jelo a jelo, nekoukalo se do zrcátka a jen se šlapalo na plyn. A teď se to zadírá.

Potíž je v tom, že se ty staré součástky těžko vyndavají. Jsou rezavé do červena až do ruda, někdy je ani nepoznáte. A ani ty nové nebudou správně pracovat, když tomu opravenému motoru nedáte nový, správný olej, takový jaký tam byl před těmi osmdesáti lety. Tenkrát ho přivezl někdo z Ameriky. Jinak vám ani ty nové součástky nebudou nic platné.


Jan Sammer