Jste naštvaní - dejte příležitost malým stranám!

 

                S blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny a nastávající předvolební kampaní si nerozhodnutí občané této země stále častěji kladou otázku - mám jít volit, když nemám koho? Velké strany už stejně ukázaly, co v nich je, a když dám hlas malé straně, ten stejně propadne. Rychlým řešením pro tyto lidi je nakonec nejít k volbám vůbec - stejně nic nezmění.

                Já sám jsem v posledním desetiletí považoval účast ve volbách za důležitou a nakonec se vždy rozhodl pro nějakou ze známých politických stran (rozuměj parlamentních), aby můj hlas také "zbytečně nepropadl".

                Myslím si, že situace o letošních volbách do Poslanecké sněmovny je jiná. Zdá se mi, a to velmi jasně a zřetelně, že už ani ty strany, které jsem volíval, mi neposkytují uspokojení z relativně správné volby. Znamená to snad, že se mám na volby vykašlat?

                Ne, naopak. Podle mého názoru situace vybízí k tomu, aby lidé, byť rozmrzelí vývojem posledních 12 let, přece jenom k volbám šli - ale tentokrát se nebáli volit strany malé. Je šance dát jim příležitost i atmosféra pro to, aby alespoň některé z nich uspěly. Pokud však voliči zůstanou uvězněni v obavách o ztrátu hlasu, situace se opět nezmění. Já sám jsem připraven dát hlas malé straně. Nerozhodných, ale především naštvaných a znechucených voličů je mezi námi více, než se na první pohled zdá - budeme umět toho využít, dokážeme je zmobilizovat a přivést k volebním urnám. Vždyť - jakkoliv to zní pateticky - na každém hlase záleží!

                Dokáží se alespoň tváří v tvář parlamentním volbám šéfové malých pravicových stran dohodnout na společně kampani? Třeba pod heslem "Jste naštvaní - dejte příležitost malým pravicovým stranám!"?

 

Petr Kůdela, Ostrava