Novela transformačního zákona č. 42/92 Sb.

 

§13 - Nakládání s majetkovým podílem zákona č. 42/92 Sb. v platném znění

odst. 1 a 2 beze změny.

odst. 3 - Pokud se oprávněná osoba nestane účastníkem právnické osoby podle transformačního projektu a není podnikatelem ve smyslu odstavce 2, musí jí být majetkový podíl vydán celý do ............, pokud se oprávněná osoba nedohodne s družstvem nebo jeho právním nástupcem jinak. Povinnost vydat majetkové podíly mají i ty právnické osoby, na které přešel nebo přejde majetek povinné osoby jiným způsobem než podle obchodního zákoníku a to alikvotně podle převedeného majetku. Stejnou povinnost na alikvotním plnění mají i ty právnické nebo fyzické osoby, na které přešel majetek oprávněných osob od povinné osoby druhými a dalšími převody bez jejich souhlasu. Plnění musí být ve věcech, nedojde-li k dohodě, tak v penězích. Při plnění ve věcech musí být tyto vydány v cenách jak byly účtovány v transformačním projektu, a pokud dojde k  plnění ve věcech, které nebyly uvedeny v transformačním projektu pak v zůstatkových účetních cenách. Pokud bude mít předmět plnění již nulovou zůstatkovou cenu, tak jeho cena činí 10 % pořizovací ceny, pokud již není vyřazen z účetnictví povinného.

odst. 4 - Pokud povinná osoba a právnické osoby, na které přešel majetek povinné osoby, nesplní dobrovolně svou povinnost do ............, nastanou na nesporné a splatné majetkové podíly (pohledávky) podle tohoto zákona exekuční účinky podáním návrhu na výkon rozhodnutí ze strany oprávněné osoby bez předchozích žalob na plnění. Pokud dojde ke sporu o výši pohledávky platí povinnost uhradit nespornou pohledávku do nesporné výše ve lhůtě podle odst. 3 a za podmínek tohoto odstavce. Oprávněná osoba uplatňující své právo návrhem na výkon rozhodnutí je osvobozena od soudních poplatků. Soudní poplatky na výkon rozhodnutí je povinen zaplatit povinný, když nezaplacení poplatku nemá odkladný účinek na výkon rozhodnutí.

odst. 5 - Podle odst. 3 a 4 musí být plněno i členům transformovaného družstva, kteří z něho později vystoupili a kteří nevložili svůj majetkový podíl z transformace do transformovaného družstva jako základní nebo další členský vklad, nebo není-li doposud nevypořádaný majetkový podíl z transformace označen oprávněným jako další majetková účast na podnikání družstva.

odst. 6 - Splněním povinnosti podle odst. 2, 3, 4 a 5 není plnění v cenných papírech, které vznikly v důsledku přeměny majetkových podílů z transformace oprávněného (např. na akcie), které vystavuje povinný mimo rámec zákona o cenných papírech, bez souhlasu oprávněného.