Jsem proti přímé volbě prezidenta!

„Zatímco přirozené sklony demokracie vedou lid k tomu, aby nepouštěl vynikající lidi k moci, vede méně silný sklon tyto vynikající lidi k tomu, aby se vzdalovali politické kariéry, kde je pro ně tak nesnadné zůstat zcela sami sebou a kráčet kupředu, aniž by se museli pokořovat. To je myšlenka, kterou zcela upřímně vyjadřuje kancléř Kent. Když slavný autor, o němž mluvím, vzdal velkou chválu té části ústavy, která svěřuje jmenování soudců výkonné moci, dodává: ‘Je totiž pravděpodobné, že lidé, kteří mají nejlepší předpoklady k tomu, aby zastávali tato místa, by byli příliš zdrženliví v chování a příliš přísných zásad, než aby se jim mohlo někdy podařit získat při volbě většinu hlasů, pokud by volba spočívala na všeobecném hlasovacím právu.’ (Kent’s Commentaries, sv. I, s 272). To bylo v Americe uveřejněno v roce 1830, aniž proti tomu měl někdo nějaké námitky. Autor mě přesvědčil, že ti, kdo považují všeobecné hlasovací právo za záruku dobré volby, žijí v naprosté iluzi. Všeobecné hlasovací právo má jiné výhody, ale tuto ne.” (Alexis de Tocqueville, Demokracie v Americe)

V posledních týdnech jako by zavládl všeobecný konsensus: hlavu státu je dobré volit přímo. Odhlédnu od toho, z jakých pohnutek kdo tuto „pravdu“ hlásá. Oprostím se i od nepopiratelného faktu, že není přímá volba jako přímá volba – a v hlavách těch, kteří ji dnes navrhují či rovnou prosazují, jsou zastoupeny snad všechny myslitelné varianty. Dovolím si jen prostě nesouhlasit: já jsem proti přímé volbě! Tedy proč:

Závěrem už jen poznámku. Lidové noviny z úterka 28. ledna 2003 v článku „Osobnosti vyzývají k přímé volbě“ informují na str. 1 a 2 o výzvě „Důstojnou volbu!“. Píší kdo je autorem a kdo jsou signatáři. Co mě však popudilo byla následující věta: „Připojit se nechtěli například herec a režisér Zdeněk Svěrák nebo herec Marek Vašut.“ Myslím, že je to konstatování jednak ostudné, zavánějící snahou vypálit cejch odpadlíkům, jednak symbolicky cimrmanovské – viz „Byli jsme a buben“: Seznam nepoužité literatury.

V Brně, 30. ledna 2003

Jan Kubalčík
místopředseda Městského sdružení Konzervativní strany Brno
www.skos.cz