Ostravská ODS příjemně překvapila

Viděli a slyšeli jsme to všichni. KSČM, která patří na smetiště dějin, získala v listopadových komunálních volbách a v následných koaličních jednáních na radnicích další pevné pozice - v Karviné máme komunistického starostu, na mnoha radnicích, např. v Bohumíně, se komunistům podařilo uzavřít koalice s nejrůznějšími stranami, především s ČSSD, která svým levicovým partnerům ukazuje svou stále přívětivější tvář (naneštěstí tu horní).

Nutno v této souvislosti pochválit ostravskou ODS za její pravicový postoj. Neznáme sice okolnosti jejích neúspěšných povolebních jednání s ČSSD, ale zachovala se statečně. Přestože v uplynulých deseti letech na velké ostravské radnici vládla, nyní raději odešla do opozice, než aby spolupracovala s KSČM při vedení města. Neobstojí tvrzení socialistů (potažmo ani lidovců - a to nejen v Ostravě, ale jejich politických špiček), že v komunální politice jde o něco jiného a že tam mohou být poctiví a pracovití komunisté. "Není úkolem sociálních demokratů tahat komunisty z ghetta, ale komunikace s nimi může mít význam pro všechny", prohlašuje předseda sněmovny Zaorálek. Má pravdu - už nám jednou vládli a není v této zemi vskutku jediný, jehož by se to nebylo dotklo.

Je-li postoj ODS pro pravicového voliče příjemným překvapením, pak postoj KDU-ČSL je naopak velkým zklamáním. Strana, která na předvolebních letácích v Ostravě neváhala napsat, že je jedinou stranou, hlásící se celých 13 let od roku 1989 ke křesťanským hodnotám (!), se udržela nejen v městské radě, ale prosadila i "repete" náměstka Pražáka - který je zastupitelem již 12 let, z toho povětšinou coby náměstek primátora a v posledních měsících mu novináři šlapou na paty s možným podílem při tunelování fondu Kredital. Inu, soudruzi u něj zřejmě ocenili ony křesťanské hodnoty.

V této souvislosti sílí obavy, že všechno to přivolávání KSČM zpět (a např. i větší prostor pro komunistické lídry ve sdělovacích prostředcích) má jediný cíl - jde o tréning (rozuměj: cílené masírování) občanů na to, že za čtyři roky usedne na trůn již vláda opravdu "sociálně spravedlivá", ryze levicová, Špidlovsko - Grebeníčkovská.

Petr Kudela, David Floryk

Psáno pro Konzervativní listí - dvouměsíčník Konzervativního klubu v Ostravě.
Napište si o nové číslo, které právě vyšlo!
konzerva1@post.cz