Výstava 29.9.2000

 

"Gsy-ly nad gine Lidi wznesseny

hlediž k tomu také beyti pokorny,

neb yakž by tie peycha za wlasy chytila

prwe by Blazna nežly maudrého vdielala.

Chczessly mezy Lydmi dobre slowo miti

hled se ku každemu vprzimnie chowati

neb vprzimnost a prziwietiwost

Poklada se u lidý za velikú Cztnost.

Gott wend mein Elend

zu einem Seligen End."

 

Brikcí Lang, fulnecký městský písař, L.P. 1600

 

 

Josef Lang - skromný a nenápadný člověk - je zároveň známým frýdeckým malířem, ačkoliv tato výstava je jeho vůbec první samostatnou výstavou. Nevystudoval žádnou výtvarnou školu, je autodidaktem. A přeci se s jeho tvorbou setkávají lidé na mnoha místech. Autorovy největší práce - čtyři lunety s příběhy ze zašlých časů - zdobí již sedmatřicet let poutnickou kryptu Baziliky minor Navštívení Panny Marie ve Frýdku. Dalšími pracemi je zastoupen jak v soukromých sbírkách v České republice, Německu a Kanadě, tak i ve sbírkách různých institucí doma i v cizině.

Cesta autodidakta - insitního výtvarníka - k umění, nebyla snadná. Josef Lang se narodil ve Frýdku na Hluboké ulici 6. ledna 1924 v rodině stolaře Ludvíka Langa. Do Langova domu se chodívalo zejména o vánocích, ale i v létě v domě poutí, podívat se na unikátní rodinný betlém, největší soukromý betlém v našem kraji.

Už v nedospělém věku se u něj projevil zájem o umění. Bohužel do jeho života tragicky zasáhla válka. Fronta, zranění, zajatecký tábor, ponížení. Do vlasti se vrátil až v roce 1947. Nalezl chaos, rodný dům zkonfiskován a znárodněn, dílna otcova vykradena, ze svých věcí nic nenalezl. Následně zaměstnán jako stavební dělník, nastoupil vojenskou presenční službu a po návratu pracoval až do osmdesátých let ve válcovnách plechu ve Frýdku - Místku v mořírně.

Josef Lang nalezl smysl svého snažení ve výtvarné tvorbě. Neúmornou pílí, snaživostí jemu vlastní, se dobral osobitého a neotřelého pohledu na krajinu. Kreslí a maluje realisticky svoje pohledy na různá místa v proměnách času. Někdy až přímo živelně se opakovaně zmocňuje některých motivů - sv. Josef ve frýdeckém zámeckém parku, boční pohledy na Mariánský kostel, frýdecký zámek, beskydské dřevěné kostely, vrcholky hor. Josef Lang nemaluje ani pro slávu, ani pro peníze, svoje obrázky zpravidla rozdává a šíří tak mezi lidmi radost i touhu po poznání nových míst. Některé jeho práce jsou velmi zdařilé a dasahují na samouka nebývale dobré kvality.

Věříme, že i Vám se podaří procítit ony prchavé nálady, které Josef Lang zachytil při svých cestách za různými rázovitými motivy. Jeho obrázky jsou většinou malých formátů - o to více zahřejí u srdce a potěší oko pozorného diváka. Není to umění pro umění, jsou to střípky odlesků krajiny, určené obyčejným lidem, a právě v tom má tvorba Josefa Langa nejtrvalejší rozměr.

 

 

 

Účast Josefa Langa na výstavách:

1952 Frýdek - bývalá Neumannova vila na Veselé

1955 Místek - Gymnasium

1958 Místek - Český dům

1959 Místek - Městská spořitelna

1962 Místek - Městská spořitelna

1976 Frýdek-Místek - Dům kultury

1977 - 1990 (každoročně) Dům kultury