Neobviňujme policii

Před několika lety jsem byl přítomen na náměstí Svobody (!) v Brně jedné komunistické manifestaci. Spolu s Petrem Cibulkou, Janem Honnerem, Lumírem Šimečkem a dalšími jsme tam protestovali proti jejímu konání. Neházeli jsme zápalné láhve, ale měli jsme sirénu, která do našeho křiku "komunisti ven!" dělala pořádný hluk. Komunistická manifestace byla povolená a tak se k nám policie po právu (ale proti zdravému rozumu) chovala jako k narušitelům veřejného pořádku, sirénu nám násilně odňala a ing. L. Šimeček - signatář Charty 77 - skončil po několikáté ve svémživotě jako zadržený na policejní stanici.

KSČM je zaregistrovanou politickou stranou, dokonce parlamentní, takže shromáždění jí v podstatě nelze nepovolit. A to přesto, že lze téměř s jistotou předpokládat, že na komunistické manifestaci bude propagován komunismus, tedy ideologie směřující k potlačování lidských práv. Je tedy jen logické, že i shromáždění fašistů (nebo nacistů - nezaregistroval jsem přesně jak se vlastně sebedefinují ti, kteří v ČR hajlují) 1. května v Praze bylo povolené. A policie opět neměla v podstatě jinou možnost, než chránit povolenou manifestaci proti narušitelům pořádku. Co na tom, že přítomní povoleně manifestující podněcovali k rasové a národnostní nesnášenlivosti? Pro ně i pro komunisty platí stejný metr, stejná práva (představitelé obou zločinných ideologií zavraždili v tomto století řádově stejný počet lidí). A tak to má být. Policie by se vždy mělařídit podle platných zákonů a my občané bychom takové její jednání měli kvitovat s povděkem. Konec konců, za to ji platíme.

Takže vyvstává jiný problém - přiblížit právo zdravému rozumu, nebo ještě lépe spravedlnosti. Dokud bude tato společnost žít ve schizofrenním stavu, v kterém je existující platná právní norma o protiprávnosti komunistického režimu díky existenci několika komunistických stran cárem papíru, nemá smysl diskutovat o chování policie na akcích podobných té prvomájové v Praze. Existují v zásadě dvě východiska. Prvním je zrušit tento zákon, ať všichni víme, na čem jsme. Alespoň nebudeme žít ve lži. Já navrhuji samozřejmě tu druhou možnost - spolu se senátorem Catem "ostatně soudím,že KSČM musí být zrušena".

 

Brno 3.5.1999

Jan Kubalčík

předseda Městského společenství SKS Brno