Tisková zpráva

Brno - 2.4.1999

Městské společenství Strany konzervativní smlouvy Brno

(MS SKS Brno)

 

  1. SKS se jednoznačně staví za zásah vojenských sil NATO proti režimu S. Miloševiče. Politika ústupků vždy vedla k zmnožení lidského utrpení. Řešení však nesmí být polovičaté, neboť (stejně jako v případě Iráku) by taková situace pozici režimu spíše upevnila. Žádný současný ani budoucí diktátor si nesmí myslet, že hodnoty evropské civilizace mohou být beztrestně pošlapány. SKS je zděšena obojakostí vlády a většiny politiků v jejich postoji k vojenskému zásahu sil NATO. Jedním hlasem - dostatečně tichým, podporuje operace NATO, druhým - hlasitějším se obrací dovnitř a na Východ. Je směšné, že někteří politici vydávají tento obojaký postoj za statečnost. Ve skutečnosti se však snaží, podle svého již tradičního zvyku, svádět odpovědnost na někoho jiného. Pokud má vláda skutečně vážné obavy z postupu NATO a zná jiné, lepší řešení, měla jej využít v rámci možností, které jí poskytuje Washingtonská smlouva.
  2.  

  3. Neustálé otálení s jasným rozhodnutím ohledně Temelína (JETE) ve svém výsledku znamená jeho dostavbu. Všechny předchozí vlády dělaly prakticky to samé. Pithartova vláda rozhodla, že se zredukuje počet plánovaných bloků, Klausova vláda se rozhodovala na základě falešných informací, které jí předhazovala jaderná lobby. SKS má zato, že jakékoli jednoznačné rozhodnutí vlády je lepší než současný stav. Nebýt pro nic, to je nejhorší postoj.
  4.  

  5. MS SKS Brno považuje redukci počtu městských částí Brna za krok nesprávným směrem. Současný systém má do optimálního fungování daleko. Počet městských částí a funkčnost systému jsou však na sobě závislé jen velmi volně. Revoluční změna k řešení problémů nepřispěje, spíše problémy rozhojní. Obec plní funkci samosprávy a státní správy a to je nutno zohlednit. Podstatná je optimalizace správy, teprve následně reforma. MS SKS Brno navíc odmítá nepřesnou argumentaci o této optimalizaci - např. nutnost vytvořit v městě Brně pouze jednu matriku a dislokovat ji na jediném místě je, při existenci možnosti počítačového propojení a sdílení dat, více než sporná.

 

Za MS SKS Brno Mgr. Jan Kubalčík

předseda

Tel. kontakt: 05/42217390-5