K záležitosti odtajnění vládního usnesení někdy z let 1999/2000

 

Krajský soud v Ostravě - pobočka Olomouc v dubnu t.r. rozhodl o odvolání Dr. Staňkové, okresní státní zástupkyně v Přerově, proti zproštění Vladimíra Hučína obžalovaného ze šesti trestných činů, ke kterému dospěl již prvoinstanční soud v Přerově. Definitivní osvobozující rozsudek vyhlásil 21. dubna 2006 předseda senátu krajského soudu JUDr. Jaroslav Hudeček v Olomouci. Přísedícím soudcem byl JUDr. Jaroslav Malátek. Odůvodnění rozsudku přednesl druhý soudce přísedící JUDr. Anton Bucheň. Uvedl mimo jiné, že případem Vladimíra Hučína se zabývala i Vláda ČR, pro kterou BIS připravila 110 stránkovou zprávu, jež je součástí spisu, ve které analyzovala veřejné výstupy Vladimíra Hučína, kapitána BIS, kterými se bránil proti zbytkovým trestům za odbojovou činnost před r. 1989, o kterých Ústavní soud ČR v březnu 2006 nalezl (ÚS 243/05 vyhlášený dne 22.3.2006), že měly být dávno rehabilitovány.

Vláda ČR se údajně někdy v letech 1999/2000 usnesla, aby ředitel BIS tuto snahu svého důstojníka obhájit se "řešil", označila ji za "nekázeň"... BIS pak rozehrála zpravodajskou hru, aby desinformovala Konfederaci politických vězňů, která Vladimíra Hučína pro práci v BIS doporučila. BIS pak ruku v ruce s Policií ČR činnost Vladimíra Hučína, do té doby nejlépe hodnoceného důstojníka BIS, účelově kriminalizovala.

Je pozoruhodné, že v průběhu celého čtyřletého hlavního líčení tehdy obžalovanému Vladimírovi Hučínovi ani jeho obhájcům nebyla tato část soudního spisu zpřístupněna a údajně ještě dnes nese stupně utajení tajné a přísně tajné. Lze se jen dohadovat, nakolik měla žalovaná strana vytvořeny podmínky pro řádnou obhajobu, jestliže nemohla být a nebyla seznámena s příčinou kriminalizace svého klienta. Zda omezená možnost obhajoby nebyla příčinou nepřiměřeně dlouhého hlavního líčení. Můžeme se jen domnívat, nakolik byla vláda zmíněnou "analytickou" zprávou BIS uvedena v omyl, jestliže se po letech ukázalo, že Vladimír Hučín se nedopustil žádného z trestných činů, ze kterých byl s přičiněním BIS, Policie ČR, státního zastupitelství i ministra vnitra Grosse účelově obviňován a obžalován.

Nelze též zapomenout, že z důvodů této zlovolné štvanice zemřel jen několik dnů po osvobozujícím rozsudku MUDr. Jan Chmelař, účelově obžalovaný spolu s Vladimírem Hučínem z údajného - BIS zinscenovaného - sedmého "trestného činu údajného podvodu s nemocenskými dávkami" ve výši 7 200,-Kč, které BIS vyplatila, ač věděla, že její bývalý nejlépe hodnocený důstojník je ve vyšetřovací vazbě, což je důvod pro zastavení výplaty nemocenské dávky.

Domnívám se, že pro porozumění celému případu dlouholeté štvanice na Vladimíra Hučína by bylo žádoucí, aby premiér vlády a případně i ředitel BIS tyto staré a dnes již zcela jistě bez státně-bezpečnostního důvodu utajované části spisu odtajnili a zpřístupnili veřejnosti.

Byl bych rád, kdyby se našel způsob (např. na půdě parlamentu?), jak tuto záležitost vyjasnit, aby bylo veřejnosti i vám politikům zřejmé, jak zněl vládní úkol řediteli BIS, jak si ho on vysvětlil a "řešil".

Případně, kdo nese odpovědnost za kriminalizaci Vladimíra Hučína. Kdo na pět let oslabil Bezpečnostní a informační službu o nejlépe hodnoceného důstojníka?

 

Srdečně zdravím

 

Martin Vadas