K případné novele volebního zákona

 

Rádio Praha:

"Vladimír Špidla nevidí problém v tom, aby Poslanecká sněmovna ještě do voleb ve zkráceném řízení novelizovala volební zákon, pokud to bude třeba." Vladimír Špidla, říkají Zprávy Rádia Praha, projevil "...obavu, že fakt, že letos poprvé budou volit poslance i Češi v zahraničí, časový posun v uzavření volebních místností o devět hodin později než v Česku by mohl vést k zpochybňování voleb." Vláda podle Špidly rozhodně nedovolí, aby byly volby zpochybněny.

 

Náš komentář:

 

Vítáme iniciativu Vladimíra Špidly naznačující, že česká sněmovna by mohla ještě do voleb a ve zkráceném řízení novelizovat volební zákon, pokud to bude třeba. Na rozdíl od Vladimíra Špidly se ale nedomníváme, že české sněmovní volby 2002 by mohl "zpochybnit" jakýkoli "časový posun" mezi Prahou a Los Angeles... Čeští voliči v Los Angeles zajisté proti průběžnému oznamování výsledků voleb nic nemají...

Co by ale české volby dle názoru mnohých najisto zpochybnilo je fakt, ze šedesát tisíc Ústavou oprávněných rodilých českých občanů v USA a v Kanadě, jestliže sněmovna nebude urychleně novelizovat volební zákon, budě opět, stejně jako ve všech českých volbách od roku 1993 (!) apriori vyloučeno. Tyto oběti vládou páchané diskriminace některých českých voličů v zahraničí žádají Vladimíra Špidlu, aby skutečně, způsobem zkráceného řízení, novelizování volebního zákona zařídil, a to tak, aby české konzuláty a jiné zastupitelské úřady k organizaci voleb v zahraničí pověřené, již v těchto volbách přijímaly české rodné listy a jeden další dokument o totožnosti českého voliče tak, aby skutečně všichni čeští občané, kteří se do volebních místností mohou dostavit, se těchto českých demokratických a svobodných voleb zúčastnit mohli.

Pokud by český rodný list k identifikaci českého voliče nestačil, bude nutno zařídit, aby ještě v zákonné lhůtě začaly české zastupitelské úřady v zahraničí vydávat buďto občanské průkazy nebo cestovní pasy rodilým Česchům přímo na těchto zastupitelských úřadech v zahraničí.

Nestane-li se toto, budou české parlamentní volby 2002 opět nejen zpochybněny, jak se obává Vladimír Špidla, ale budou - naprosto a jistě! - nelegitimní.

 

Jiřina Fuchsová

Koordinátorka PAMÁTNIKU ZAHRANIČNÍCH (1939-1989)

ČECHŮ, P.O.Box 66453, Los Angeles, Ca 90066