Deklarace nezávislosti ČR na EU v etických otázkách
www.prolife.cz

25.listopadu se v prostorách poslanecké sněmovny uskuteční setkání ke 3. výročí vyhlášení Deklarace práv počatého dítěte. Na setkání bude presentována Deklarace nezávislosti ČR na Evropské unii v kulturních a etických otázkách. Výsledkem pak bude výzva poslancům a senátorům, aby přijali deklaraci, která by vyjadřovala priority naší republiky v oblasti civilizační a kulturní a prosadili její začlenění do smlouvy o přistoupení naší republiky k EU.

Pozvání na setkání, konané pod záštitou poslance JUDr. Ing. Jiřího Karase přijal m.j. Ján Fígel, slovenský vyjednavač při EU, a Federico Eichberg, expert na etické otázky při italské vládě.

Inspirací je úspěšná slovenská Deklarace nezávislosti v kulturních otázkách, kterou přijal slovenský parlament počátkem tohoto roku, rovněž Polsko se výrazně ohrazuje proti tlaku orgánů EU. Evropská unie teoreticky nemá právo do úpravy etických otázek v jednotlivých členských zemích jakkoliv zasahovat, v praxi jsme však svědky, jak je tento princip subsidiarity neustále porušován - např. nedávno přijatá deklarace o tzv. „reprodukčních právech“ či tlak na zrovnoprávnění homosexuálních svazků s manželstvím.