Zápis z Členské schůze Městského sdružení Konzervativní strany Brno

konané dne 10. července 2001

 

Přítomni: Bylo zaregistrováno 9 členů (+ 1 host.).Viz presenční listina.

 

 

  1. Členskou schůzi Městského sdružení Konzervativní strany Brno (dále jen Schůze) zahájil Jan Kubalčík v 18:30 hod v areálu letní restaurace U Kozla v Brně.
  2.  

  3. Schůze zvolila:

  1. moderátora: Jana Kubalčíka
  2. mandátovou a volební komisi ve složení: Miroslava Novotná, Miroslav Beňo

  1. Schůze schválila navržený program:

 

 

  1. Schůze vzala na vědomí zprávu o jednání slučovacího Sněmu Konzervativní strany, kterou postupně přednesli Jan Kubalčík, Jiřinka Kubalčíková, Zdeněk Procházka a Svatopluk Kalužík.
  2.  

  3. Schůze vzala na vědomí orientační zprávu o stavu finančních prostředků, kterou přednesl Zdeněk Procházka, který mimo jiné připomenul, že na rozdíl od stavu ve Straně konzervativní smlouvy je placení členských příspěvků povinné, a že roční členský příspěvek činí 500 Kč u výdělečně činných a 100 Kč u nevýdělečně činných. Dodal svoji zkušenost, že je žádoucí, aby členské příspěvky byly uhrazeny vždyprůběhu prvního čtvrtletí kalendářního roku (jen tak je možno vědět, s jak velkým obnosem je možno počítat). Schůze vzala na vědomí zprávu o možnosti pronájmu kancelářských prostor, kterou přednesl Svatopluk Kalužík.
  4.  

  5. Proběhly volby do Předsednictva Městského sdružení Konzervativní strany Brno a do Kontrolní a revizní komise Městského sdružení Konzervativní strany Brno:
  6. Zápis z jednání Mandátové a volební komise Členské schůze Městského sdružení Konzervativní strany Brno 10. července 2001

     

    Členská schůze Městského sdružení Konzervativní strany Brno (dále jen Schůze) zvolil Mandátovou a Volební komisi (dále jen Komise) ve složení:

    Miroslava Novotná

    MUDr. Miroslav Beňo

    Komise zvolila svého předsedu MUDr. Miroslava Beňu.

    Pro volby předsedy, místopředsedů a dalších členů Předsednictva Městského sdružení Konzervativní strany Brno (dále jen Sdružení) Komise ověřila počet přítomných členů Konzervativní strany s právem hlasovacím. Konstatovala, že těchto členů je přítomno 9, tedy nadpoloviční většinu tvoří 5 členů.

     

    Volba předsedy Sdružení:

    Byli navrženi kandidáti:

    RNDr. Svatopluk Kalužík

    RNDr. Jan Kubalčík

    Ing. Arch. Radomír Rozehnal

    Kandidaturu přijali:

    RNDr. Svatopluk Kalužík

     

    Z 9 odevzdaných hlasovacích lístků bylo 8 platných. V tajném hlasování byl v prvním kole 7 hlasy zvolen předsedou Sdružení RNDr. Svatopluk Kalužík.

    Komise požádala Schůzi o umožnění skartace volebních lístků a to po ukončení každého samostatného volebního aktu. Schůze tento návrh přijala.

    Komise skartovala volební lístky z voleb předsedy Sdružení.

     

    Volby místopředsedů Sdružení:

    Byli navrženi kandidáti:

    RNDr. Jan Kubalčík

    RNDr. Karel Drdla

    Ing. Arch. Radomír Rozehnal

     

    Kandidaturu přijali:

    RNDr. Jan Kubalčík

    RNDr. Karel Drdla

    Ing. Arch. Radomír Rozehnal

     

    Komise rozhodla dvěma hlasy, že akceptuje souhlas s kandidaturou RNDr. Karla Drdly, který byl Komisi sdělen prostřednictvím svědectví.

    Z 9 odevzdaných hlasovacích lístků bylo 9 platných. V tajném hlasování byli v prvním kole zvoleni místopředsedy Sdružení RNDr. Karel Drdla (6 hlasy) a RNDr. Jan Kubalčík (6 hlasy).

    Komise skartovala volební lístky z voleb místopředsedů Strany.

     

    Volby dalších členů předsednictva Strany:

    Byli navrženi kandidáti:

    Zdeněk Procházka

    Ing. Arch. Radomír Rozehnal

     

    Kandidaturu přijali:

    Zdeněk Procházka

     

    Z 9 odevzdaných hlasovacích lístků bylo 9 platných. V tajném hlasování byl 8 hlasy v prvním kole zvolen dalším členem Předsednictva Sdružení Zdeněk Procházka.

    Komise skartovala volební lístky z voleb dalších členů Předsednictva Sdružení.

     

    Pro volby členů Kontrolní a revizní komise Sdružení Komise ověřila počet přítomných členů Konzervativní strany s právem hlasovacím. Konstatovala, že těchto členů je přítomno 9, tedy nadpoloviční většinu tvoří 5 členů.

     

    Volby členů Kontrolní a revizní komise Sdružení:

    Byli navrženi kandidáti:

    Ing. Pavel Juránek

    Ing. Miroslav Stuchlík

    Ing. Vladimír Doubek

     

    Kandidaturu přijali:

    Ing. Pavel Juránek

    Ing. Miroslav Stuchlík

    Ing. Vladimír Doubek

     

    Komise rozhodla dvěma hlasy, že akceptuje souhlas s kandidaturou Ing. Miroslava Stuchlíka, který byl Komisi sdělen prostřednictvím svědectví.

    Z 9 odevzdaných hlasovacích lístků bylo 9 platných. V tajném hlasování byli v prvním kole zvoleni členy Kontrolní a revizní komise Sdružení Ing. Pavel Juránek (9 hlasy), Ing. Miroslav Stuchlík (9 hlasy), a Ing. Vladimír Doubek (9 hlasy).

    Komise skartovala volební lístky z voleb členů Kontrolní a revizní komise Sdružení.

     

    Pro hlasování o Usnesení Schůze Komise ověřila počet přítomných členů Konzervativní strany s právem hlasovacím. Konstatovala, že těchto členů je přítomno 9, tedy nadpoloviční většinu tvoří 5 členů.

     

    Komise ukončila svoji činnost se závěrem Schůze. Přípravou návrhu zápisu byl pověřen předseda Komise MUDr. Miroslav Beňo.

    V Brně 10. července 2001

    MUDr. Miroslav Beňo v.r.

    předseda

     

  7. Jan Kubalčík oficiálně předal Miroslavu Beňovi, jako místopředsedovi Konzervativní strany, materiály ze slučovacího Sněmu Konzervativní strany, jmenovitě Programové prohlášení, materiál doporučující strukturu předsednictva Konzervativní strany a materiál zavazující předsednictvo Konzervativní strany k podniknutí určitých kroků.
  8. Jan Kubalčík oficiálně předal Miroslavu Beňovi, jako místopředsedovi Konzervativní strany, podepsané Konservativní smlouvy, jmenovitě od Jarmily Havlíčkové, Pavla Juránka, Svatopluka Kalužíka, Jiřinky Kubalčíkové a Jaromíra Morávka a požádal jej, aby tyto smlouvy předložil k podpisu předsedovi Konzervativní strany Janu Fořtovi a následně je doručil zpět.
  9.  

  10. Na základě předběžné domluvy Jan Kubalčík oficiálně předal Vladimíru Doubkovi přihlášku do Konzervativní strany a Konservativní smlouvu. Oznámil, že Vladimír Doubek byl členem KSČ a otevřel k tomuto bodu diskusi.
  11. Vladimír Doubek popsal důvody a okolnosti svého členství v KSČ. Dále popsal svoje rodinné poměry a podal další informace ke své osobě.

    Miroslav Novotná, Jaroslav Klenovský a Radomír Rozehnal vyjádřili nesouhlas s možností vstupu bývalého člena KSČ do Konzervativní strany. Vyjádřili podiv nad skutečností, že tato otázka není jednoznačně vyřešena ve Stanovách Konzervativní strany.

    Jan Kubalčík připomněl, že tato problematika je pojata ve Stanovách Konzervativní strany shodně s původními Stanovami Strany konzervativní smlouvy. Poznamenal, že horšími případy a daleko větší hrozbou jsou ti, kteří do Konzervativní strany vstoupí, aniž se k bývalému členství v KSČ přiznají a že nemáme žádnou možnost je odhalit, když tak jen náhodou, a budeme je mít ve svých řadách - naopak ty, kteří tuto skutečnost uvedou případně odmítneme.

    Miroslav Beňo poukázal na to, že jde v zásadě o dílčí problém, který, byť na něj máme různé názory, není důvodem k principiálním rozkolům.

    Jiřinka Kubalčíková položila řečnickou otázku, jak budeme postupovat v případě, kdy jiné místní / městské sdružení bývalého člena KSČ doporučí (a předsednictvo Konzervativní strany přijme).

    Svatopluk Kalužík poznamenal, že členství bývalých členů KSČ považoval za nepřijatelné začátkem 90. let, že tuto otázku vnímá jako problematickou i nyní, ale po 10 letech by již mohlo nastat postupné uvolnění.

    Jan Kubalčík se pokusil vysvětlit svůj názor, že tento problém nelze vyřešit obecně jednou pro vždy, ale je třeba vždy postupovat jednotlivě. Dále uvedl, že již existuje člen Konzervativní strany, který byl členem KSČ, a to Mgr. Petr Kudela z Ostravy. Připomenul, že jej Miroslava Novotná navrhovala na funkce v rámci jednání slučovacího Sněmu Konzervativní strany.

    Radomír Rozehnal označil poznámku Jana Kubalčíka za nekorektní.

    Miroslava Novotná se ohradila, že přeci nemohla vědět, že pan Kudela je bývalým členem KSČ a opětovně vyjádřila své rozhořčení.

    Jan Kubalčík poukázal na to, že je dobře, víme-li o těchto lidech, dokážeme-li je pojmenovat. Navrhnul, aby Schůze zahrnula do svého usnesení žádost na Předsednictvo Konzervativní strany, aby toto zvážilo zavázat samo sebe k tomu, že kdykoli bude přijat do Konzervativní strany bývalý člen KSČ, bude o této skutečnosti informována celá členská základna - včetně jména takového nového člena a konkrétního místního / městského sdružení, ke kterému je příslušen.

    Svatopluk Kalužík poznamenal, že každopádně by se stavěl proti tomu, aby bývalí členové KSČ, vstoupí-li do Konzervativní strany, byli voleni do jakýchkoli fukcí. Volbu Vladimíra Doubka do Kontrolní a revizní komise označil v tomto smyslu za chybu a za svým způsobem maximální funkci, kterou je on osobně schopen akceptovat.

    Jan Kubalčík navrhnul, aby - bude-li se o doporučení Vladimíra Doubka hlasovat - toto hlasování proběhlo tajnou volbou.

    Radomír Rozehnal vyjádřil svůj nesouhlas a naopak uvedl několik důvodů, proč by takové hlasování mělo proběhnout aklamací.

    Svatopluk Kalužík navrhnul, aby Schůze vyzvala celou členskou základnu Městského sdružení Konzervativní strany Brno k diskusi na toto téma a nyní tuto záležitost na obecné úrovni odložila. Požádal Miroslava Beňu, aby případně tuto otázku otevřel i na jednání Předsednictva Konzervativní strany.

    Jan Kubalčík zopakoval svůj názor, že tato problematika nelze řešit obecně a tedy, nebude-li mít Předsednictvo Konzervativní strany před sebou konkrétní případ, obecná diskuse k ničemu nepovede a bude jen prostředkem zdržení od důležitější práce.

    Vladimír Doubek uvedl, že zatím přihlášku do Konzervativní strany nepodá, že je však plně k disposici pro jakoukoli spolupráci.

     

  12. Schůze schválila (šesti hlasy pro, jedním proti, dva se zdrželi) usnesení v následujícím znění:

Členská schůze Městského sdružení Konzervativní strany Brno zavazuje Předsednictvo Městského sdružení Konzervativní strany Brno (dále jen Předsednictvo) k podniknutí takových kroků, které by směřovaly k dosažení následujících krátkodobých cílů:

 

Členská schůze Městského sdružení Konzervativní strany Brno doporučuje Předsednictvu Městského sdružení Konzervativní strany Brno (dále jen Předsednictvo), aby v rámci efektivity své činnosti pracovalo s následujícím vnitřním členěním:

 

Členská schůze Městského sdružení Konzervativní strany Brno vyzývá tímto všechny členy Městského sdružení Konzervativní strany Brno, aby se vyjádřili k problematice možného členství bývalých členů KSČ v Konzervativní straně.

 

Členská schůze Městského sdružení Konzervativní strany Brno žádá tímto Předsednictvo Konzervativní strany, aby uvážilo možnost zavázat se k informování celé členské základnypřípadě, že do Konzervativní strany bude přijat bývalý člen KSČ, a to jak o jménu takového nového člena, tak o místním / městském sdružení, které jej doporučilo. Členská schůze Městského sdružení Konzervativní strany Brno žádá místopředsedu Konzervativní strany Miroslava Beňu, aby tuto žádost přednesl na nejbližším jednání Předsednictva Konzervativní strany.

 

Členská schůze Městského sdružení Konzervativní strany Brno žádá tímto Předsednictvo Konzervativní strany, aby projednalo a případně přijalo jakou součást svého usnesení oponentní materiál Miroslava Beni a Romana Jocha ("Náměty pro diskusi o materiálu ‚Návrh programu Obroda národa - KAN’") k programovému materiálu zpracovanému MK KAN Olomouc. Členská schůze Městského sdružení Konzervativní strany Brno žádá místopředsedu Konzervativní strany Miroslava Beňu, aby tuto žádost přednesl na nejbližším jednání Předsednictva Konzervativní strany.

 

V Brně 10. července 2001

zapsal:

Jan Kubalčík