Železný vyhrál, politika prohrála

Kdo je však Železný? Dávnověk nechme dávnověkem, pokud by si někdo dal tu práci, z novinových výstřižků by složil několik Železného životopisů. Jakým způsobem a na jakém podkladu se stal ředitelem televize NOVA, vědí jen její majitelé (a tehdejší příslušná televizní rada). Jak dlouho bude ještě Železný ředitelem, vědí jen současní majitelé NOVy. Kdo jsou ti majitelé, že za ně a za ředitelování Železného budou čeští daňoví poplatníci brzo platit ze svého, bratru, každý 20.000,- Kč za prohranou arbitráž? Pokud něco víme o mravní kráse a oduševnělosti, pak jsme se také dozvěděli něco o nemravných krasavcích. Většina trestných činů je nepromlčitelná deset let, což je s ohledem na šestileté senátorské funkční období zajímavé...

Kdo je to politik Železný, který na Znojemsku neprezentoval žádný program? Jeho stanoviska-nestanoviska a napověděné názory na předem vybrané otázky svědčí o příkladné bezobsažnosti a schopnosti neříct nic a to mnoha slovy - však málokdo má v této disciplíně takový trénink. Jaká tedy (pokud vůbec nějaká) a čí budoucí politika stojí za Železným, lze jen spekulovat. Jedno je však jisté. Na Znojemsku nezvítězila levice. Komunisté a socialisté utrpěli po vítězství v předchozích parlamentních volbách tvrdou porážku. Jaká jednání však předcházela, než kandidát za ODS vzal ihned po registraci Železného svou kandidaturu zpět s tím, že proti němu nemá šanci? Co vedlo pravici (je-li tedy tou pravicí za kterou se prohlašuje…) ve vší opatrnosti k tomu, že ODS a US-DEU veřejně vyhlásily svou podporu Železnému? Tyto otazníky se brzy rozkryjí při volbě prezidenta republiky a to o to výrazněji, pokud ODS uspěje v dalších obvodech a napraví si svou reputaci v Senátu, kde zřejmě tato naše pravice svého druhu nabude většinu.

Co by se však na Znojemsku odehrálo, kdyby Železný nekandidoval a nedostal tak podporu ODS, ani US-DEU? Zřejmě by kandidát za ODS nestáhl svou kandidaturu. Zřejmě by nešly k volbám jen ti, co šli volit výlučně a jen Železného. Zřejmě by se rozpoutal boj o to, který z kandidátů oslovujících pravicové voliče půjde do druhého kola, a kdo z nich koho jako třetí v tomto kole podpoří. Pravicoví kandidáti by byli na kandidátkách tři. ODS, KDU-ČSL a KONS. Vyhrál by Sedlák (ODS), Špaček (KDU-ČSL) nebo snad Morávek? ODS a Sedlák nejsou moc oblíbeni mezi obecným lidem a Sedlák navíc není osobnost přečnívající rámec okresu. Navíc ODS má na Znojemsku zřejmě nejslabší okresní organizaci vůbec. Nejpodstatnější ale je, že svým následným odstoupením tento kandidát prokázal, že jeho kandidatura byla pravděpodobně nějakým omylem… Exsenátor Špaček byl po celé své funkční období pro většinu voličů neviditelný a politicky se nijak výrazně neprojevil ani v Praze, ani v médiích. Tím se sice nijak nelišil od mnoha jiných senátorů, takže patrně žádná tragédie, na druhé straně však taková skutečnost neudělá z nikoho jasného favorita. Morávek, na rozdíl od svých potencionálních soupeřů, pracuje v politice od samého počátku za své a ve všech volbách kterých se jako kandidát zúčastnil, kandidoval na stejné konzervativní platformě. Vydal za poslední léta desítky analýz a stovky článků a dalších publikací, týkajících se problémů zemědělsko-právních, ekonomických a především otázky kolem půdní držby, pozemkových úprav a obnovy a údržby krajiny a venkova. Mimo to jezdí po celém českém a moravském venkově, přednáší a obhajuje práva vlastníků půdy a soukromých rolníků. Věnuje se této problematice již 12 let jako současný předseda Svazu vlastníků půdy a soukromých rolníků v ČR. I jeho velkou zásluhou existuje na venkově skutečný selský a rolnický stav (nebo alespoň jeho zárodek), a další solidní podnikatelé v oblasti zemědělství, kteří staví na právně nabytém vlastnictví, které motivuje a zavazuje. Stačilo by to? Díky nemožnosti konkurovat v množství financí a s pohledem na konečný výsledek patrně ne. Jedno je však poučné - zejména KDU-ČSL a ČSSD dostaly lekci z toho, jak to vypadá, když proti nim stojí někdo, kdo je mnohonásobně převyšuje svojí finanční způsobilostí. Hned ta demokracie vypadá z této perspektivy jinak. Kandidáti jako Morávek toto znají velice dobře, nemůže je to proto překvapit…

Jak by byly rozdány hlasy v případě nekandidatury Železného? Mohli by opět vyhrát lidovci za podpory US-DEU a soc. demokratů v případě postoupení ODS a KDU-ČSL do druhého kola. Pokud by však - nějakou shodou okolností - postoupil do druhého kola někdo z nich a Morávek, byla by šance na straně Morávka větší. Ten třetí pravicový vzadu by zřejmě podpořil raději Morávka.

I tato alternativa byla možná vážena, a tak k nemožnému nemohlo dojít. Sociálním demokratům nepomohla ani návštěva premiéra ve Znojmě, ani jeho setkání na znojemském náměstí se Železným. Ani podpůrná návštěva Pitharta, Svobody a Ambrozka nepomohla jinde než v Branišovicích, kde Špaček těsně porazil Železného a Morávka. Navíc se ukázalo, že komunisté velmi rychle ztratili svůj volební náskok z nedávných parlamentních voleb a že v případě volby mlčící většinou, by se jejich ztráta ještě prohloubila.

Závěrem lze konstatovat pouze jedno pozitivní. Znojmo již není zcela komunistickým okresem. Volby se však nestaly politickým hledáním programových cílů a důvěryhodnosti stran a kandidátů, ale televizní anketou, kdo rád volí ředitele, výjimečně namísto toho, kdo mu rád volá. Jen v tom vyhrál Železný a jeho úctyhodné množství miliónů do kampaně vložených. Peníze a televizní sláva překonaly politiku, kterou proto nelze hodnotit, ani nadávat Znojemským, že se nechali obalamutit. Tyto Znojemské volby nebyly skutečně o politice. Lze jen spekulovat (jako nakonec vždy…), s jakou by k urnám přišli ti, které tam vítěz nepřivábil svou masou upomínkových předmětů. Snad se to dá vysvětlit tak, že to jsou lidé, kteří přeci jen mají politický názor, jen doba (či správný kandidát…) pro ně dosud nenazrála. Ale i to je obraz současné české politiky, když odcházející Havel může mít největší radost. Zasel v nejúrodnější půdě semeno nepolitické politiky. Sociální agronom Železný věděl, kde bude největší úroda. Na nejlepší moravské půdě v Branišovicích však nevyhrál, stejně jak neuspěly i jiné, geneticky modifikované plodiny.

V Branišovicích a v Brně dne 28. 10. 2002
Jaromír S. Morávek (člen Předsednictva Konzervativní strany) a Jan Kubalčík (místopředseda MS Konzervativní strany Brno)
www.skos.cz