Zpráva menšiny – Evropa demokracií

JSME SI VĚDOMI potřeby posílit demokracii a respektovat vládu zákona a lidských práv v Evropě.
SLEDUJEME zvětšující se odstup mezi institucemi EU a lidmi v Evropě a ztrátu podpory EU, která byla dokázána několika referendy a volbami do Evropského parlamentu.
OBÁVÁME SE, ŽE Konvence o budoucnosti Evropy se dostatečně nezabývá otázkami demokracie, se kterými se Evropa potýká a které byly popsány v deklaraci z Laeken.
PROTO NAVRHUJEME transformovat EU na Demokratickou Evropu (Europe of Democracies - ED), která bude smluvním sdružením svobodných a samosprávných evropských států a otevřeným ekonomickým prostorem.

15 BODŮ NÁVRHU ÚSTAVY - JE I JINÁ CESTA: EVROPA DEMOKRACIÍ

1. DEMOKRATICKÁ EVROPA. Evropská unie (EU) nebude mít ústavu. Namísto toho by měla být Evropa organizována na meziparlamentním základě prostřednictvím Dohody o evropské spolupráci. Na základě toho se vytvoří namísto současné EU Demokratická Evropa (ED).

2. DOHODA O ZEŠTÍHLENÍ. Současných 97 000 stran Acquis Communautaire o EU a EEA (European Economical Area – Evropská ekonomická zóna) musí být radikálně zjednodušeno. Namísto toho by měl být kladen důraz na otázky překračující rámec jednotlivých států, na které nemohou efektivně reagovat národní parlamenty samy o sobě. Rozhodnutí o přičlenění budou učiněna národními parlamenty.

3. OTEVŘENÁ PRO VŠECHNY DEMOKRATICKÉ STÁTY. Členství v ED bude možné pro jakýkoli evropský demokratický stát, který podepsal a plně respektuje Evropskou konvenci o lidských právech.

4. ZJEDNODUŠENÉ ROZHODOVÁNÍ. Současných 30 různých způsobů rozhodování v EU bude omezeno na dva: zákony a doporučení. Tam, kde platí hlasování kvalifikované většiny, bude zmíněný návrh požadovat 75 % hlasů pro, pokud nebude stanoveno jinak.

5. PRÁVO VETA U DŮLEŽITÝCH OTÁZEK. Pravidla budou platná pouze v případě, že již byla schválena národními parlamenty. Národní parlament bude mít právo veta ve vztahu k otázce, kterou považuje za důležitou.

6. SPOLEČNÉ HLAVNÍ OTÁZKY. Zákony se budou zabývat pravidly pro společný trh a některými minimálními standardy, aby tak chránily zaměstnance, spotřebitele, zdraví, bezpečnost a životní prostředí. V ostatních oblastech bude mít ED právo vydávat doporučení pro členské státy, které vždy budou moci přijmout vyšší standardy.

7. PRUŽNÁ SPOLUPRÁCE. ED může jednomyslně přijmout pružnou spolupráci pro ty národy, které se chtějí podílet na užší spolupráci. ED bude uznávat a podporovat další evropské organizace jako je Rada Evropy.

8. OTEVŘENOST A PRŮHLEDNOST. Rozhodovací proces a příslušné dokumenty budou otevřené a přístupné, pokud nebude kvalifikovanou většinou potvrzeno, že existuje přiměřená příčina pro výjimku.

9. ZJEDNODUŠENÉ HLASOVÁNÍ V RADĚ. V Radě bude používán zjednodušený systém hlasování, který bude zahrnovat všechny členské státy s jedním hlasem v Radě ED. Rozhodnutí kvalifikované většiny bude vyžadovat podporu zemí s více než polovinou veškeré populace ED.

10. NÁRODNÍ PARLAMENTY VOLÍ RADU. Každý národní parlament by měl zvolit svého vlastního člena v komisi. Komisař se bude zúčastňovat Evropských kontrolních výborů příslušného národního výboru. Národní parlamenty budou mít pravomoc sesadit Komisaře. President Komise bude jednomyslně volen Evropskou radou. Národní parlamenty budou rozhodovat o ročním legislativním plánu a Komise bude působit na jeho základě jako sekretariát Rady a národních parlamentů.

11. ŽÁDNÁ LEGISLATIVA SOUDU. Právní aktivity Evropského soudu v Lucemburku budou omezeny a Soud bude respektovat Evropskou konvenci o lidských právech.

12. PARTNERSKÉ DOHODY. Členské státy a ED mohou uzavírat partnerské dohody se státy nebo skupinami států. ED bude respektovat parlamentní demokracii svých partnerů a může poskytovat těm chudším finanční pomoc a podporovat dohody o volném obchodu.

13. LEPŠÍ KONTROLA. Evropský Ombudsman, Účetní dvůr a rozpočtové výbory evropských a národních parlamentů budou mít přístup ke všem dokumentům a všem finančním účtům.

14. ROVNOST JAZYKŮ. Při legislativních postupech bude se všemi oficiálními jazyky ED zacházeno jako s rovnými.

15. SPOJENÉ NÁRODY. ED nebude mít svou vlastní armádu. Udržování míru a mírové aktivity budou prováděny Spojenými národy a Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Členské státy budou samy rozhodovat, jestli dají přednost společné obraně prostřednictvím NATO, nezávislé obraně nebo neutrální politice.