Vážená paní, vážený pane,

ve snaze naplnit i v našem státě nejlepší demokratické tradice svobodného světa, s vůlí poskytnout rovnou a spravedlivou příležitost každému konzervativně zaměřenému občanovi přímo se podílet na správě veřejných věcí, obrací se Předsednictvo Konzervativní strany na Vás, abyste se podílel/a na sestavení naší kandidátky do krajských voleb.

Postup sestavování volebních kandidátních listin, který se Konzervativní strana rozhodla použít, je ze známých možností nejspravedlivějším a nejsvobodnějším. Vychází z postupů užívaných v nejvyspělejších demokraciích a je zásadně odlišný od praktik jiných stran, které své kandidátní listiny sestavují většinou neveřejně v šeru stranických sekretariátů, často jako podivné obchody s různými zájmovými skupinami.

Vyzýváme Vás, abyste nám, jako náš příznivec, navrhoval/a kandidáty a spolurozhodoval/a o jejich pořadí, nebo se kandidátem Konzervativní strany v krajských volbách stal/a. Podmínkou účasti na rozhodování je jen podpis Konservativní smlouvy (základní dokument Konzervativní strany – viz www.konzervativnistrana.cz – takovým podpisem nevzniká členství) a uvedení Vašeho jména a kontaktních údajů. Kandidát navíc samozřejmě musí splňovat zákonné předpoklady (věk, trvalé bydliště v daném kraji) a zavázat se podpisem textu:

Čestné prohlášení
Prohlašuji, že jsem nebyl/a členem ani kandidátem Komunistické strany a že splňuji kritéria pro výkon určitých povolání stanovená zákonem č. 451/1992 Sb. (tzv. lustračním zákonem).
(datum/vlastnoruční podpis)

Předpokládáme přitom, že Vámi navržený kandidát je Vámi o své účasti zpraven a souhlasí. Uvědomujeme si, že je již velmi málo času, ale ve spolupráci s Vámi se vynasnažíme vše odpovídajícím způsobem zajistit tak, aby byly řádně podány kandidátní listiny – nejpozději do konce měsíce srpna 2004.

Konzervativní strana postupuje společně s Korunou českou (www.korunaceska.org). V některých krajích bude tuto spolupráci reprezentovat kandidátka Konzervativní strany, v jiných kandidátka Koruny české. Konkrétní postup při vlastním sestavení kandidátky bude proto dohodnut podle místních podmínek (např. podle počtu kandidátů a příznivců, podle jejich možností dohodneme korespondenční hlasování o sestavení kandidátky, atp.), s ohledem na územní vyváženost v rámci kraje a odbornou a věkovou pestrost kandidátky. Speciálně pak – nejsme přátelé kvót, ale nijak se nebráníme vysokému zastoupení žen na kandidátce. Konečně, tohoto našeho vnitřního výběru se mohou zúčastnit i naši příznivci – krajané v zahraničí, bez ohledu na to, zda mají nebo nemají občanství ČR. Seznam uchazečů o kandidaturu za Konzervativní stranu, k nimž je možné se vyjadřovat, dáme k disposici prostřednictvím internetu; dle individuální dohody i jiným způsobem.

Konzervativní strana v rámci společného postupu s Korunou českou dnes má svoji představu o sestavení kandidátních listin – zejména pak leaderů krajských kandidátek. V souladu s výše uvedeným jsme připraveni přistoupit ke změnám – podmínkou však je, aby navržený kandidát získal výraznou podporu v řadách našich příznivců v daném kraji.

Vedení Konzervativní strany si dále vyhrazuje právo vyřadit kandidáta ze sestavování kandidátky (zejména pokud se prokáže, že jeho čestné prohlášení obsahuje nepravdivé údaje). Proti tomuto vyřazení se lze odvolat ke Smírčímu soudu Konzervativní strany, z časových důvodů však takové odvolání nemá odkladný účinek.

I přes to, že při sestavování kandidátních listin popsaným způsobem je zpravidla volební kampaň financována z prostředků zajištěných samotnými kandidáty, vedení Konzervativní strany se zavazuje v rámci možností Konzervativní strany a v případě potřeby na financování volební kampaně maximálně přispět. Od kandidátů, kteří budou aspirovat na čelná místa na kandidátkách, však v každém případě příspěvek na financování volební kampaně očekáváme – což říkáme zcela otevřeně a zaručujeme naprostou transparentnost.

Registraci příznivců a Vámi navržených kandidátů zahajujeme okamžitě, pro první krátkou fázi centrálně. Všechny potřebné informace jsou k disposici na www.konzervaitvnistrana.cz – včetně Dohody mezi Předsednictvy Konzervativní strany a Koruny české. Samotné zmíněné podpisy (Konservativní smlouva, čestné prohlášení) lze odložit až na čas před vlastním sestavením kandidátní listiny (tento okamžik se může v jednotlivých krajích lišit). Proto se na nás laskavě obraťte elektronickou poštou: volby2004@konzervativnistrana.cz a uveďte prosím, v čem a jak můžete být nápomocni a v kterém kraji. Sdělíte-li i adresu a telefonní číslo, bude se nám lépe komunikovat. Pro první kontakt lze též využít telefon: 604 966 289.

Těšíme se na spolupráci.

V Praze 2. srpna 2004

Za Předsednictvo Konzervativní strany

MUDr. Jan Fořt                                        Martin Rejman
předseda Konzervativní strany                   kancléř Konzervativní strany


P.S.:
Konzervativní strana je pravicovou demokratickou stranou, která má osvědčené vzory v Republikánské straně USA a Konzervativní straně Velké Británie. Je to anglosaský demokratický konzervatismus, který nás inspiruje a jehož principy jsou:

Konzervatismus není ideologií, nýbrž postojem, založeným na zkušenostech, prověřeným minulostí, použitelným v přítomnosti a užitečným pro budoucnost. Konzervativní strana je přesvědčena, že právě proto, že se uvedenými zásadami řídili nejlepší politici Britanie i Ameriky a převážná většina jejich obyvatel, dosáhly tyto země největšího rozkvětu a měly hlavní podíl na vítězství demokracie nad totalitou, ať již nacistickou, nebo komunistickou. Konzervativní strana je přesvědčena, že přijetím těchto zásad je i Česká republika schopna dospět ke skutečné demokracii, vládě zákona, bezpečnosti, prosperitě pro všechny občany, vědomé si i své vlastní zodpovědnosti za osudy své a osudy svých rodin i celého státu.